Jak opravit rozbitý zip

Každá z nás se minimálně jednou setkala s rozbitým zipem v ten nejméně vhodný okamžik. Možná jste se chystala na pracovní večírek nebo schůzku a krátce před odchodem jste zjistila, že ty krásné šaty, které jste měla v plánu si obléknout mají rozbitý zip. Taková situace dokáže pěkně vystresovat, v rychlosti taháte zipem nahoru a dolů a modlíte se, aby se to zázrakem opravilo. Že tohle nechcete už nikdy zažít? V našem článku se dozvíte, jak rychle a jednoduše rozbitý zip opravit.

Připravili jsme pro vás několik užitečných tipů na opravu rozbitého nebo zaseknutého zipu. Potřebovat k tomu budete pomůcky, které najdete v každé domácnosti.

1. Rozjetý zip

Při zapínání svetru nebo mikiny zjistíte, že se vám zip odspodu rozjíždí a jediná část, která drží dohromady pravou a levou stranu je jezdec*. V první řadě se podívejte na zip, zda nemá poškozené nebo chybějící zuby. Pokud je vše v pořádku, tak bude chyba na straně jezdce, který může být častým používáním povolený. Řešení existuje několik. Buď vezmete váš oblíbený kousek ke švadleně, která vám vymění celý zip, nebo se můžete nejprve o opravu pokusit sama.  

K tomu budete potřebovat pouze malé kleště, kterými zatlačíte spodní část jezdce jemně na zuby zipu, a to na obou stranách. Poté táhněte zipem pomalu nahoru a kontrolujte, zda je srovnaný. Klíčem k úspěchu je postupovat pomalu a systematicky v několika krocích.

* Jezdec je prostřední část spojující oba zipy dohromady.

2. Jezdec zůstal na jedné straně

Ani v tomto případě nemusíte obvolávat švadleny ve vašem okolí. Pokud vám jezdec vyjede z jedné strany zipu, nejprve ho posuňte do spodní části vašeho svetru. Poté vložte vyjetou stranu zipu do jezdce a v případě, že vám do něj nejdou zuby zatlačit, pomozte si plochým šroubovákem. Jakmile zuby zipu zajedou do obou stran jezdce, vytáhněte ho několikrát nahoru a dolů, aby se uzamkl do správné pozice.

mikina Desigual Kelowna

3. Zaseknutý zip

Podívejte se, zda se vám do zipu nedostaly vlákna z vašeho oděvu. Pokud ano, opatrně je odstraňte. Jestli se vláken nemůžete zbavit, vezměte si na pomoc pinzetu, se kterou se vám bude chmýří ze zubů lépe vytahovat.

Je zip stále zaseknutý? Vezměte si klasickou tužku a pomalujte s ní zuby v okolí jezdce. Tuha by měla posloužit jako mazivo, které zip uvolní. A pokud nemáte po ruce tužku, kápněte na to kapku mycího prostředku.

Dalším pomocníkem může být vazelína, kterou naneste v lehké vrstvě na vatovou tyčinku a tu poté na zaseknutou část zipu. Vazelína pomůže odstranit veškerá zaseknutá vlákna, a navíc vám nezbarví oblečení tak jako tužka.

4. Na zipu chybí zub

Tato náprava může být o něco náročnější, proto vám nedoporučujeme pouštět se do toho. Raději si sjednejte schůzku u vaší švadleny. Možná ale budete potřebovat prozatímní řešení.  

Sjíždí vám zip dolů a vypadá to, že jsou zuby zipu z častého používání opotřebovány? Vezměte si na pomoc bezbarvý lak na nehty. Tím že zuby lakem potřete jim dodáte extra vrstvu, kterou je posílíte a docílíte tak původní funkčnosti. Je možné že budou zapotřebí vrstvy dvě nebo tři. V tomto případě se ujistěte, že máte dostatek času na to, aby lak zaschnul, jinak se bude zip lepit.

Jakým způsobem opravujete rozbitý zip vy?

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *