Jak se starat o doplňky ze syntetické kůže

Pořídila jste si kabelku nebo batoh ze syntetické kůže a přemýšlíte nad tím, jak se o nový kousek správně starat, aby vám dlouho vydržel? V našem článku najdete všechny důležité rady a tipy, díky kterým bude vaše kabelka jako nová i po několika letech nošení.

Koženka nebo umělá kůže, oba tyto termíny se používají pro označení syntetická kůže. Ta představuje alternativu pravé kůže a její velkou výhodou je, že je od ní na první pohled k nerozeznání. Koženka není náročná na výrobu, je levnější a patří mezi oblíbené materiály veganů nebo těch, kteří nakupují s ohledem na životní prostředí. Neobsahuje totiž nic, co by bylo živočišného původu.

Z čeho je syntetická kůže vyrobena?

Koženka neboli syntetická kůže má dvě vrstvy. Tu spodní tvoří textilie a horní vrstva je vyrobena buď z PVC, nebo polyuretanu.

Proč si pořídit doplňky ze syntetické kůže?

  • Kabelku ze syntetické kůže můžete mít v jakékoliv barvě. Ty mohou být v jejím materiálu již obsaženy, není potřeba je tedy dobarvovat jako kůži pravou.
  • Nedráždí pokožku a nezpůsobuje alergické reakce.
  • Kabelka z koženky vám neobarví oblečení.
  • Mezi její skvělé vlastnosti patří například dobrá nepropustnost vody – pokud se vám na kabelku vyleje sladké pití, stačí ji pouze otřít.

Uvádí se, že doplňky z koženky nevydrží tak dlouho jako ty z pravé kůže. Dnešní výrobní postupy jsou však na takové úrovni, že co se životnosti týká, je s ní téměř srovnatelná. Aby vám takový produkt dlouho vydržel je důležité se o něj také dobře starat a nevystavovat jej vlivům, které mu neprospívají. Tím může být například sůl, která se vyskytuje v lidském potu nebo chemikáliích. Kabelku nebo batoh je proto důležité pravidelně otírat, aby na nich neulpíval pot.

Doplňky z eko kůže

Dalším oblíbeným typem syntetického materiálu je eko kůže. Ta je na rozdíl od koženky více prodyšná a odolnější vůči oděru. Vyrábí se nanesením netoxického polyuretanového materiálu na bavlněný úplet.

Na první pohled od sebe koženku a eko kůži nerozeznáte, odlišují se pouze některými vlastnostmi. Eko kůže špatně snáší přímé sluneční světlo, mráz a vysoké teploty nad 25 stupňů. Přímé slunce totiž dokáže vybělit její původní barvu a při velmi vysokých teplotách narušit látku a způsobit praskliny.

Jak se starat o koženku a eko kůži

Horní vrstva koženky je náchylná k praskání a odlupování se, proto je důležité věnovat ji extra péči. Postup čištění je stejný pro oba druhy kůže. Skvělou zprávou je, že se čistí velmi lehce, proto vám postačí pouze jemný hadřík, trocha vlažné vody a jemné mýdlo nebo čistící prostředek vhodný na syntetickou kůži. Syntetická kůže je velmi odolná, proto se nebojte přitlačit. Nepoužívejte však kartáče, které jsou velmi hrubé a materiál by mohly poškodit.

Vyvarujte se také chemikáliím, včetně čistících ubrousků, které jsou jimi napuštěné. Nevhodné jsou také přípravky na čištění pravé kůže. Po očištění nechte kabelku nebo batoh volně usušit, nedávejte ho na přímé sluneční světlo nebo topení.

Z jakého materiálu si vybíráte kabelky a batohy vy? Máte lepší zkušenost s pravou nebo umělou kůží?

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *