Co je to udržitelná móda

Pojem udržitelná móda je v posledních letech velmi populární téma. Udržitelné kolekce se objevují v nabídce každého většího i menšího módního řetězce, a zákazníci si kladou stále více otázek. Jedná se jen o krátkodobý trend? Je oblečení opravdu udržitelné? A co to vůbec znamená? To vše se dozvíte v našem článku včetně toho, jak k udržitelnosti přistupuje Desigual.

Co je to udržitelná móda?

Udržitelná móda označuje oblečení, obuv a doplňky navržené, vyrobené a distribuované způsoby, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Chtěli byste udržitelně nakupovat? Zde je několik důležitých bodů, na které se zaměřit:

Přírodní a organické materiály

Mezi udržitelné materiály se řadí především ty přírodní. Bavlna, vlna, hedvábí nebo kůže totiž podléhají přirozenému rozkladu narozdíl od těch syntetických, které obsahují škodlivé chemické zbytky. Zvolit můžete také oblečení z celulózového vlákna jako je viskóza nebo lyocel, zvaný též tencell, který spadá pod značku Lenzing. Ta patří mezi lídry v oblasti inovace vláken šetrných k životnímu prostředí.

Recyklované materiály

Použití již existujících materiálů je vždy skvělá volba, neboť nevyžaduje získávání nových zdrojů. V tomto případně hledejte materiály jako recyklovaný polyester, recyklovaná bavlna, recyklovaný nylon a další.

Výroba s nízkým dopadem na životní prostředí

Není žádným tajemstvím, že módní průmysl produkuje velké množství odpadu. Udržitelné značky však jdou opačným směrem, při výrobě se snaží minimalizovat spotřebu vody a energie a eliminují nadměrné používání plastových obalů.

Lokální móda a využívání obnovitelné energie

Barvení, šití a přeprava zboží za sebou zanechává velkou uhlíkovou stopu. Některé značky proto vyrábí své produkty v blízkosti svého prodeje, aby je nemusely převážet z druhého konce světa. Nebo instalují vlastní solární panely, které dodávají energii do jejich pracovišť a továren.

Kvalitní oblečení

Další možností, jak se chovat udržitelněji v oblasti nakupování módy je zaměřit se na množství. Vždy je lepší mít v šatníku méně kousků, ale kvalitních, které vám vydrží několik sezón, než plnou skříň levného oblečení, které vydrží dvě praní.

Desigual a udržitelnost

Také v kolekcích Desigual najdete oblečení vyrobené z udržitelných materiálů. V našem e-shopu ho poznáte podle zeleného štítku s nápisem Udržitelnost. Kolekce Jaro/Léto 2021 byla vyrobena ze 30 % udržitelných materiálů a kolekce Love The World zase ze 100 % recyklovaného denimu a udržitelných vláken.

Zajímavosti:

  • Značka Desigual se zavázala, že do roku 2023 bude vyrábět veškeré kolekce minimálně z 50 % udržitelných materiálů.
  • V roce 2021 přestala používat v prodejnách plastové tašky.
  • Každý rok počítá svou uhlíkovou stopu a do roku 2025 ji plánuje snížit až o 25 %.
  • Vzdělává své zaměstnance a řídí se podle ekologických norem v místech prodeje, a to z hlediska materiálů a spotřeby energie.
  • Spolupracuje s dodavateli, kteří dodržují a podporují dodržování lidských a pracovních práv a zaručují svých zaměstnancům spravedlivý plat. 

Desigual je také součástí následujících organizací:

Better Cotton Initiative (BCI)

Nákupem bavlněných produktů značky Desigual, které nesou označení BCI, podporujete udržitelnější způsob výroby bavlny. BCI je největší program udržitelnosti bavlny na světě. Usiluje o zlepšení a zajištění budoucnosti produkce bavlny po celém světě zlepšením podmínek pro pracovníky a snížením dopadu na životní prostředí.

Sustainable Apparel Coalition (SAC)

Tato mezinárodní organizace textilního průmyslu má za cíl podporovat udržitelnou výrobu. Pro Desigual představuje vstup do této organizace další krok k plnění sociálních a environmentálních závazků.

Sdílet

One thought on “CO JE TO UDRŽITELNÁ MÓDA?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *