Pokud byste měla vyjmenovat svých pět nejoblíbenějších kousků, s největší pravděpodobností by se na vašem seznamu objevily také jeansy, případně jeansová sukně, bunda nebo košile. Oblíbených párů máme většinou několik a jediné, co si přejeme je, aby nám dlouho vydržely jako nové. Častým praním a nošením totiž barva bledne a ztrácí na intenzitě. Jak tomu předejít?

Při nesprávném zacházení nebledne pouze barva, ale také tkanina má větší tendenci se trhat. Jeansy tak mají prodřená kolena nebo povolené švy v rozkroku, kde se látka ztenčí a trhá. Pak nám nezbývá nic jiného než to šikovně opravit nebo si pořídit nové.

Denim je však odolný materiál, který je vhodný k častému nošení. Vznikl již v roce 1873 a byl přizpůsoben namáhavé práci dělníků a horníků, kteří nosili denimové oblečení jako pracovní oděv. Nemusíte ho tedy prát tak často, jak si možná myslíte. Pokud ho budete prát méně, ušetříte tím nejen vodu, ale také energii.

Jak se tedy o jeansy starat, aby vám dlouho vydržely?

Jak často denim prát

Jeansy byste neměly prát příliš často, pokud však máte pocit, že potřebují „osvěžit“, pověste je na pár hodin na čerstvý vzduch. Po prvním praní doporučujeme počkat klidně i několik měsíců, záleží však také na tom, jak moc jsou znečištěné. Ukápla vám na vaše oblíbené denimové kalhoty během večeře omáčka? Nemusíte je hned házet do pračky, stačí když vezmete navlhčený hadřík a lehce je přetřete.

Pokud nemáte možnost je zavěsit na balkón nebo na zahradu, zabalte je do tašky a na pár hodin je vložte to mrazáku. Zbaví se tak zápachu a bakterií. Tento způsob však není náhradou za praní, a proto by se neměl praktikovat příliš často.

Jaká pravidla při praní dodržovat

Když už jsou na tom vaše jeansy opravdu bídně a praní je jediným řešením, dodržujte následující zásady:

– nejlepší je praní v ruce za pomoci vlažné vody a mýdla

– aviváž není třeba, neboť se po ní jeansy snadněji vytahají

Na praní v ruce nemáte čas? Hoďte je do pračky, ale nezapomeňte na následující:

– vždy zkontrolujte štítek a postupujte dle doporučeného způsobu praní

– vyprázdněte všechny kapsy, zapněte zip a knoflíky a obraťte je naruby

– perte je na 30-40 stupňů, ideálně za použití pracích prostředků vhodných na denim

– na sušičku zapomeňte a nechte je volně uschnout ve vodorovné poloze, pokud to se sušičkou přeženete, může se stát, že se zmenší o několik čísel

Žehlit nebo nežehlit

Pokud jeansy šikovně pověsíte, žehlit je poté nemusíte, protože drobná pokrčení se vytvarují přímo na těle. Po použití žehličky však příjemně změknou a na těle budou příjemnější. Žehlit je můžete ještě lehce vlhké a opět naruby.

Dalším tipem je jeansy pověsit v koupelně, zatímco si budete dopřávat horkou vanu nebo sprchu. Horká pára s nimi udělá zázraky, krásně je změkčí a vyrovná.

Skladování

Dopřejte svému oblíbenému kousku oblečení dostatek prostoru, vyvarujte se proto skládání do komínků a raději je zavěste po jednom kousku na ramínka.

Oprava vs. nové jeansy

Udělala se na vašem oblíbeném páru jeansů trhlina? Pokuste se nejprve o opravu, například pomocí originální nášivky nebo výšivky, která jim dodá naprosto originální vzhled.

Na co myslet při jejich výběru

Nezapomeňte, že jeansy obsahují elastan, díky kterému se během běžného nošení vytáhnou, proto při jejich výběru volte raději ty těsnější.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *