Jak si správně zorganizovat šatník

Stojíte každé ráno před skříní a nevíte, co na sebe? Zabírá vám volba oblečení příliš mnoho času? Tak moc času, že nestíháte autobus nebo chodíte pozdě na schůzky? Máte pocit, že nemáte nic na sebe, a to i přesto, že váš šatník přetéká oblečením? Řešení tohoto problému je mnohem jednodušší, než se zdá. Ještě předtím, než vezmete obchody útokem za účelem dalších nákupů, zaměřte se na obsah vašich skříní.

Nesprávně zorganizovaný šatník může mít negativní vliv na vaše zdraví. Pohled na nepořádek totiž může zvýšit hladinu stresových hormonů kortizon. A to vám za to přece nestojí. Vyhraďte si o víkendu dvě hodinky svého drahocenného času a pusťte se do toho. Jak na to?

Proveďte velký úklid

Pokud chcete mít skvěle zorganizovaný šatník, měli byste nejdřív vědět, co všechno se v něm skrývá. Ruku na srdce, také se vám stává, že nacházíte uprostřed zimy v zadních útrobách skříní letní kousky ještě s visačkou?

Vyprázdněte obsah všech skříní a šuplíků a přeneste jej na postel. Poté si vyhraďte místo na tři velké hromádky. Na první hromádku patří kousky, které pravidelně nosíte a nechcete se jich za žádnou cenu vzdát. Druhá hromádka je určena na oblečení, které sice je v dobrém stavu, ale které jste na sobě neměli minimálně rok. To můžete věnovat charitě, prodat nebo rozdat svým známým. Poslední třetí hromádka je na vyhození. Nezapomeňte oblečení vyhazovat do kontejnerů k tomu určených. Oblečení vhazujte zabalené v igelitových taškách nebo jiných obalech. Jen v Praze a jejím okolí se takových kontejnerů nachází 287.

Uspořádejte oblečení podle kategorie nebo barev

Dalším krokem k dosažení přehledného šatníku je jejich uspořádání. Jedině takto budete vědět i po slepu, do kterého koutu skříně ráno šáhnout. Ušetříte si tím nejen čas, ale zaplaví vás také příjemný pocit z dobře odvedené práce.

Jak si správně zorganizovat šatník

Rozlišujte letní a zimní

Úklid šatníku doporučujeme provést minimálně dvakrát za rok. Za ideální považujeme září a duben, neboť v těchto měsících se začíná měnit počasí a vy prostě nechcete uprostřed zimy narážet na letní šaty, které si nemůžete vzít na sebe. Na konci každé sezony zabalte vše nepotřebné do vakuových pytlů a uložte do horních polic skříně, popř. jiných úložných prostor.

Investujte do úložných krabic a věšáků

Nepatříte mezi majitele vestavěných skříní s vysouvacími šuplíky a extra poličkami? Nevadí. V IKEA pořídíte spoustu krásných krabic s přihrádkami nebo stojany na šaty, na které můžete, pokud je vaše skříň menších rozměrů, odkládat třeba saka. Pokuste se sladit ramínka. Možná to zní banálně, ale váš šatník tak prokoukne a bude působit velmi upraveným dojmem.

Jak si správně zorganizovat šatník
Zdroj: Ikea.com

Skládejte oblečení jako Marie Kondo

Tato mladá Japonka oslnila celý svět svými uklízecími triky. Na toto téma vydala několik knih a objevuje se dokonce i v seriálu na Netflixu, který se věnuje jen a pouze úklidu. Nás zaujala její metoda skládání oblečení zvaná „KonMari“. Místo klasických komínků oblečení několikrát úhledně přeloží, a poté místo na ležato, postaví vše na stojato. Tímto způsobem získáte na první pohled přehled o všem, co se ve vašem šuplíku nachází. Odpadá tak věčné přehrabování se ve velké hromadě triček, protože to pruhované, které si zrovna chcete vzít na sebe je na dně šuplíku.  

Jak si správně zorganizovat šatník

Jakým způsobem máte uspořádaný šatník vy? Jak dlouho vám zabere vybrat ten správný outfit? Podělte se s námi o vaše tipy a triky v komentářích.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *