Nesmrtelný denim. Jak ho nosit a kombinovat?

Nezáleží na tom, zda je rok 1998 nebo 2020. Nezáleží na tom, jaké je roční období nebo jaké trendy jsou zrovna in. Denim je totiž nesmrtelný. Tento nadčasový materiál je kvalitní a univerzální. Různé střihy, odstíny a detaily z něho dělají fenomén, který nás jen tak neomrzí. Odkud se vzal a jak ho nosit?

Denim je označení pro pevnou bavlněnou tkaninu. Ten klasický tvoří modro-bílá vlákna. Z denimu se původně vyráběly pouze kalhoty, ale v druhé polovině 20. století se výroba rozšířila také na bundy, košile, sukně nebo šaty, a to v různých barvách a úpravách.

Historie sahá až do 17. století. V té době nosili námořníci v italském Janově modré pracovní oděvy z tkanin, které byly podobné právě denimu. V polovině 19. století začal prodávat Levi Strauss v Americe pracovní oděvy z bavlněné šerže, kterou dovážel z francouzského Nîmes. V té době nejspíš netušil, jak velký trend právě odstartoval.  

U nás se označení denim nepoužívalo až do roku 1989, jeansům se říkalo texasky nebo rifle. Denim se stal velmi oblíbený a jen stěží byste hledali člověka, který by v šatníku neměl alespoň jedny jeansy. Oblíbila si ho jak mladší, tak i starší generace, a mezi jeho velké výhody patří to, že se skvěle kombinuje s ostatními materiály.

Jaké jsou aktuální trendy a jak denim nejlépe nosit? Nechte se inspirovat.

Špatný pohled

Jeansy

Jak je nosit?

1. Jeansy by vám měly dobře sednout v pase, bocích a v délce nohavic. Pokud nemáte perfektně štíhlou postavu, vyvarujte se tzv. „bokovek“ a pořiďte si raději jeansy s vyšším pasem, které lichotí i ženám s menším vzrůstem.

2. Pokud vám však v pase přebývá pár centimetrů, vyřešte to trendovým páskem. Zní to docela obyčejně, ale pásek krásně definuje postavu, a navíc s ním můžete snadno měnit různé styly.

3. Není nic pohodlnějšího než oversize trička, ale občas se v nich můžete trošku ztrácet. Proto se nebojte zastrčit top dovnitř jeansů. Zdůrazníte tak pas a prodloužíte své nohy.

4. Až na délku nohavic vám padnou jako ulité? Abyste je zahnula, nemusíte hned využívat služby krejčího. Několikrát je zarolujte, ohrňte jen jednou nebo je ustřihněte. Všechny varianty jim totiž dodají svěžest a styl.

5. Absolutním trendem je „double denim“ neboli „denim on denim“. Netroufáte si na to? Začněte malými krůčky. Zvolte jeansy a bundu ve stejném odstínu. Se základním citem pro módu a zrcadlem se vám podaří vykouzlit skvělý outfit. Stylově vypadají také kombinace různých odstínů, např. světle modrá denimová košile a tmavé jeansy. Nepřehánějte to však s doplňky, ty by měly být ideálně jednobarevné a jednoduché.

Jaké jeansy jsou trendy tuto sezonu?

S ozdobnými lemy

Jeansy Desigual Floyer

S otrhanými konci

Jeansy Desigual Rainbow

Ve zkrácené délce

Jeansy Desigual Touch

S ozdobnými detaily

Jeansy Desigual Samsa

Dvoubarevné a ohrnuté

Jeansy Desigual Malta

Denimové sukně

Stejně jako jeansy, i denimovou sukni můžete nosit po celý rok. Kratší sukně vypadá skvěle s kardiganem, delší naopak s křivákem. Do práce k ní oblékněte sako a lodičky, na víkend tenisky a mikinu. S denimovou sukní nemůžete šlápnout vedle, během chvilky vykouzlíte elegantní i sportovní outfity.

Denimová sukně Desigual Raquel

Denimové bundy

Denimová bunda je skvělá do teplého počasí. Nám se nejvíce líbí v kombinaci s lehkými rozevlátými šaty. V zimě si ji klidně můžete obléknout i pod kabát. Nosí se oversize, s barevnými aplikacemi nebo krajkovými rukávy. Jaká je vaše nejoblíbenější?

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *