Jak se starat o oblečení, aby dlouho vydrželo

Do oblečení investujeme nemalé částky, a proto je žádoucí, aby nám vydrželo několik let. Jak prodloužit životnost našich oblíbených kousků? Stačí se zaměřit na správnou péči a skladování.

1. Čtěte cedulky

Ještě předtím, než pošlete prádlo do pračky, podívejte se na cedulky se složením a doporučením, na kolik stupňů prát. Klasická bavlněná trička se perou většinou na 30 °- 40 °, ale existují i materiály, které vyžadují šetrnější zacházení v podobě studené vody nebo ručního praní. Mezi takové patří například vlna, kašmír nebo jemné spodní prádlo.

2. Neperte příliš často

Každý prací proces dá vašemu oblečení pořádně zabrat. Kontakt s pracími prostředky, namáčení, ždímání nebo praní na špatnou teplotu mohou způsobit jejich sražení, vyblednutí, roztáhnutí nebo další poškození. Proto se vyvarujte příliš častého a zbytečného praní. Pokud se chcete ve svém oblečení cítit svěže, pověste ho na pár hodin na čerstvý vzduch.

3. Plná vs. prázdná pračka

Ani plná, ani prázdná pračka vám nevypere oblečení dle vašich představ. Aby se prádlo dobře vypralo, musí k tomu mít dostatek místa. Zároveň se také potřebuje třít a čistit o další tkaniny. Chcete-li mít prádlo opravdu vyprané, ujistěte se, že toto pravidlo dodržujete. Prát vše znovu je nejen ztrátou času, ale také plýtváním spotřebované energie, vody a pracích prostředků.

4. Vyprázdněte kapsy

Před praním zkontrolujte všechny kapsy a ujistěte se, že tam nezbylo nic, co by mohlo prádlo v bubnu pračky mechanicky poškodit. Taková zapomenutá účtenka, papírový kapesník nebo mince dokáží napáchat velkou neplechu.

5. Perte naruby

Jeansy, tmavé halenky nebo bundy perte vždy naruby. Zabráníte tak vyblednutí jejich barvy.  

6. Volte vhodný prací prostředek

I zde platí pravidlo „kvalita nad kvantitou“. Vyhýbejte se laciným pracím práškům, gelům, kapslím, které mohou oblečení poškodit. Některé jemné materiály a vlny vyžadují zvláštní péči a speciální prostředky mohou životnost jejich vláken prodloužit. Nevíte, zda je váš prací prostředek dostatečně kvalitní? Na internetu jsou k dispozici spotřebitelské testy, které vám poradí.

7. Skládat nebo věšet?

Ať už máte k dispozici velkou šatnu nebo jen pár poliček, způsob, jakým uchováváte oblečení má vliv na jejich vzhled. Investujte do kvalitních věšáků. Ty z plastu nebo drátů tvoří na ramenou nepěkné boule. Poohlédněte se raději po dřevěných nebo polstrovaných.

Vše s knoflíky, zipy a cvočky se může velmi snadno zaháknout o další oblečení a poničit ho. Nejen před samotným praním, ale také při uskladňování oblečení se ujistěte, že jsou veškeré zipy a knoflíky zapnuté.

Poskytněte svému oblečení dostatek prostoru. Předejdete tak jejich neustálému mačkání.

Co skládat: bavlněná trička, šortky, tílka

Co věšet: silné svetry, šaty, košile, saka, halenky

Tipy:

Jeansy

1. Perte pouze s ostatním denimem, naruby, ve studené vodě a jen, když je to opravdu nutné.

2. Pokud chcete, aby rychleji vybledly, vyperte je v horké vodě.

3. Denim potřebuje dýchat, proto mu ve svém šatníku dopřejte dostatek prostoru.

Pleteniny

1. Pletené oblečení ze syntetických vláken, akrylu nebo bavlny můžete prát v pračce, ale vždy na nízký stupeň. Naopak vlněné svetry je lepší prát v ruce, zabráníte tak jejich sražení.

2. Svetry skládejte do šuplíků nebo poliček. Když je zavěsíte na ramínka, ztratí svůj tvar.

Ostatní

1. Po vyprání oblečení hned pověste. Pokud ho necháte v bubnu pračky déle, bude více pokrčené a se žehlením budete mít víc práce. Zabráníte také vzniku plísně.

2. Oblečení, které pouští chloupky vyperte ve speciálním vaku nebo třeba ve starém povlečení na polštář.

3. Žmolků se zbavíte pomocí elektronického odstraňovače žmolků.

Sdílet

One thought on “JAK PEČOVAT O OBLEČENÍ, ABY DLOUHO VYDRŽELO?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *