Průvodce materiály

Naše oblečení je vyrobeno z celé škály různých materiálů. Jak porozumět tomu, co se píše na etiketách a visačkách oblečení? Jaké jsou vlastnosti textilních látek, které nosíme? A jak se o ně starat, aby nám vydržely co nejdéle? 

Existují tři základní druhy vláken: přírodní, syntetická a celulózová. Když se však podíváte na štítek trička, které máte momentálně na sobě, je velmi pravděpodobné, že je ušito z kombinace výše uvedených vláken. Ke každému materiálu je potřeba přistupovat jinak, a to z hlediska praní nebo žehlení.

PŘÍRODNÍ VLÁKNA

Tím nejoblíbenějším přírodním vláknem je bavlna. Produkty z těchto vláken bývají většinou dražší a jejich výroba je také náročnější na množství spotřebované vody. Patří sem i živočišná vlákna jakými jsou hedvábí, alpaka nebo kašmír. Jsou považovány za velmi kvalitní materiály, které dlouho vydrží.

Bavlna

Bavlna je jedním z nejpoužívanějších materiálů v textilním průmyslu. Pochází z rostliny zvané bavlník, který se vyskytuje převážně v Austrálii, Mexiku, v oblasti severovýchodní Afriky a Arábie. Bavlněné oblečení oceníte především v létě. Je prodyšné, takže nechá vaši pokožku dýchat. Barevné kousky s příměsí je doporučené prát na 40 °C. Bavlněné povlečení nebo ručníky snesou i 60 °C. Při vyšších teplotách se již vystavujete možnosti seprání.  

SYNTETICKÁ VLÁKNA

Nevyskytují se v přírodě, ale jsou vyrobena uměle. Odhaduje se, že 65 % všech vláken používaných v módním průmyslu je právě ze syntetických materiálů. Jsou nezbytnou součástí sportovních oděvů, při praní nepouštějí, a když je šikovně pověsíte, nemusíte je ani žehlit.

Polyester

Tento umělý materiál vás s přehledem oblékne od hlavy až k patě. Nemačká se, je pevný, rychle schne a i po několika desítkách praní neztrácí barvy. Pořídíte z něho šaty, sportovní oblečení nebo lehké vzdušné halenky.

Nylon

Nylon je obchodním názvem polyamidu a proslavil se již ve 40. letech minulého století, kdy se z něho začaly vyrábět punčochy. Dnes je levnou náhradou hedvábí a objevuje se i ve spodním prádle, kabelkách nebo kabátech. Nylonové oblečení perte a sušte na nízkou až střední teplotu. Málo se mačká a snadno se udržuje.

Elastan

Vysoce elastické syntetické vlákno dokáže obepnout tělo bez toho, aniž by nám bránilo v pohybu. Používá se k výrobě plavek, spodního prádla nebo sportovního oblečení, a dokáže krásně udržet tvar. Oblečení s elastanem se doporučuje prát při nižších teplotách (30-40 °C). Na trhu se setkáte také s elastanem pod obchodními značkami Spandex nebo Lycra.

Akryl

Texturou připomíná vlnu, ale je levnější a nekouše tolik jako některé vlněné svetry. Je pružný, měkký, rychle schne, nemačká se, ale zase vás nezahřeje, tak jako vlna. Je silně hořlavý, takže až si obléknete vás nový akrylový kousek, držte se v bezpečné vzdálenosti od ohně.

CELULÓZOVÁ VLÁKNA

Získávají se z rostlin a dřeva. Jsou tedy přirozenější a šetrnější než syntetika a objevuje se v nich určité procento chemických látek. Dobrou zprávou je, že jsou příjemné na nošení a snadné na údržbu.

Viskóza

Vyrábí se již od 19. století a přezdívá se jí „umělé hedvábí“. Na štítcích se někdy objevuje pod pojmem rajon. V létě příjemně chladí a nežmolkuje se. Častým praním se její vlákna ničí, při namočení totiž slábnou, takže se doporučuje oblečení neždímat, ale pouze jemně vymačkat.

Tencel/Lyocell

Podivovali jste se někdy nad tím, jaký je mezi těmito materiály rozdíl? Téměř žádný! Tencel je obchodní značkou lyocellu a je vyroben z dřevní buničiny. Jedná se o měkký a na dotek příjemný materiál, který dobře udržuje vlhkost a zabraňuje množení bakterií. Je ekologický a ideální pro všechny alergiky. Většinou se objevuje ve směsi s bavlnou, polyesterem nebo hedvábím.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *