Udržitelnost v módě a kolekcích Desigual

S termínem udržitelnost se už nejspíš setkala každá z vás. Možná jste vyměnila plastové tašky za ty látkové, plastové lahve jste nahradila skleněnými a váš domov osvětlují LED světla namísto klasických žárovek. Co to však znamená udržitelnost v módě, a co je jejím cílem?

Cílem udržitelné módy je vytvořit procesy, které směřují k minimalizaci negativních environmentálních a sociálních dopadů spojených s výrobou, distribucí a spotřebou oblečení a doplňků. Mezi klíčové aspekty udržitelnosti v módě patří například:

  • Používání ekologických a udržitelných materiálů, jako jsou organická bavlna, konopí, bambus, recyklovaný polyester a další alternativy.
  • Minimalizace používání škodlivých chemikálií a přijímání bezpečnějších alternativ při barvení a výrobních procesech.
  • Zajištění spravedlivých mezd, bezpečných pracovních podmínek a pracovních práv po celém dodavatelském řetězci, od těžby surovin po výrobu a maloobchod.
  • Podpora místních umělců a výrobců s cílem snížit uhlíkovou stopu spojenou s přepravou na dlouhé vzdálenosti.
  • Podpora recyklace oděvů a textilií prostřednictvím programů vrácení, upcyklování a dalších prostředků.

Také v kolekcích Desigual najdete oblečení vyrobené z udržitelných materiálů. V našem e-shopu ho poznáte podle zeleného štítku s nápisem Udržitelnost. Desigual dodržuje ekologické normy v místech prodeje, a to z hlediska materiálů a spotřeby energie, a také spolupracuje s dodavateli, kteří plní a podporují dodržování lidských a pracovních práv a zaručují svým zaměstnancům spravedlivý plat. 

Z jakých udržitelných materiálů je naše oblečení vyrobeno?

Organická bavlna

Organická bavlna je pěstovaná bez použití syntetických pesticidů, herbicidů nebo geneticky modifikovaných organismů (GMO). Volba produktů z organické bavlny je považována za ekologicky a společensky odpovědnější volbu, protože podporuje postupy, které upřednostňují ekologickou rovnováhu, zdraví ekosystémů a komunit zapojených do pěstování bavlny.

BCI bavlna

BCI (Better Cotton Initiative) bavlna odkazuje na bavlnu, která je produkována podle standardů a směrnic Better Cotton Initiative, globální neziskové organizace. BCI podporuje udržitelnější metody pěstování bavlny, včetně snižování používání škodlivých chemikálií, optimalizace využívání vody a podporování zdraví půdy.

Lenzing Lyocell

Lenzing Lyocell je typ udržitelného a ekologicky šetrného vlákna vyrobeného z dřevní hmoty, převážně získávané z eukalyptových stromů. Jedná se o obchodní značku konkrétního typu lyocellu vyráběného rakouskou společností Lenzing AG.

Livaeco Viskóza

Livaeco je viskózová kvalita od společnosti Birla Cellulose™. Stromy použité ve výrobě pocházejí z certifikované odpovědné lesní správy. Materiál je vyráběn v uzavřeném systému, který znovu využívá vodu a rozpouštědla, čímž jsou omezeny spotřeba vody a emise CO2.

Recyklovaná bavlna

Recyklovaná bavlna je udržitelná a ekologicky příznivá alternativa k běžné bavlně. Místo použití nových surovin zahrnuje recyklovaná bavlna sběr, zpracování a znovupoužití již existujících textilních materiálů, jako jsou staré oblečení, odřezy nebo výrobní odpadky.

Recyklovaný polyester

Recyklovaný polyester je typ polyesterové látky nebo vlákna vyráběného s využitím recyklovaných materiálů, obvykle odpadu z plastových lahví po spotřebitelích nebo průmyslového odpadu z polyesteru. Recyklovaný polyester je běžně používán v textilním a módním průmyslu jako udržitelná alternativa k novému polyesteru.

Recyklovaný polyamid

Recyklovaný polyamid, známý také jako recyklovaný nylon, je udržitelnou alternativou k běžnému nylonu vyráběnou z recyklovaných materiálů. Výrobní proces obvykle zahrnuje sběr a zpracování odpadu z nylonu po spotřebitelích nebo průmyslového odpadu, jako jsou opotřebované rybářské sítě, látkové odřezy nebo průmyslový plastový odpad.

Upcyklovaný materiál

Upcyklování je proces, při kterém jsou již vyřazené nebo nevyužité materiály kreativně přetvářeny do nových produktů s vyšší hodnotou, často s ekologickým a estetickým zlepšením. Upcyklování si klade za cíl dát nový život a účel materiálům, které by jinak skončily jako odpad. Výsledné produkty jsou obvykle lepší kvality nebo mají vyšší funkčnost než původní materiály.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *