Jak si vybrat šaty na svatbu

Obdržely jste pozvánku na svatbu, ale nevíte, jaké šaty si na tuto slavnostní událost vybrat? Nezoufejte, nejste v tom samy. Svatební oslavy mají určitá pravidla, které je radno dodržovat, ale ne úplně každý se v nich vyzná. V dnešním článku vám poradíme, jaké šaty zvolit, na co si dát při jejich výběru pozor a čemu je lepší se vyvarovat. 

Ještě předtím, než začnete přemýšlet o tom, jaké šaty si obléknete, pořádně si prostudujte pozvánku. Na té může být uveden požadovaný dress code, což vám může s hledáním toho pravého outfitu hodně pomoct. Dodržet přání budoucích novomanželů je projevem úcty a nehodí se, aby ho kdokoliv ignoroval.

Pokud však informaci o oblečení na pozvánce nenajdete, můžete se jich zeptat. A pokud se nakonec ukáže, že máte ve výběru volnou ruku, snažte se dodržet několik základních pravidel, díky kterým si neuříznete ostudu.

Jakou barvu šatů zvolit?

Nevěsta bude ten den pouze jedna, a proto jsou zcela nevhodnou volbou bílé šaty. Výjimka však může nastat v případě, kdy si novomanželé přejí, aby byli do bílé barvy oděni všichni svatebčané. V opačné situaci zvolte raději šaty v pudrové, lososové, šeříkové, jemně zelené nebo růžové barvě. Bát se však nemusíte ani elegantních šatů v tmavších odstínech.

Pokud se však bílé nechcete vzdát, zvolte bílé střevíce, kabelku nebo sáčko. Všeobecně se vyhněte příliš výraznému oblečení, ve kterém byste strhly veškerou pozornost na sebe. Za nevhodnou se považuje také černá, která se na svatbu všeobecně moc nehodí.

Šaty vybírejte podle místa konání a podle počasí

Chystáte se na svatbu do kostela? I když nejste věřící, je vhodné mít zakrytá ramena a dekolt. Vyřešit to můžete jednoduše, přehoďte si kolem ramen elegantní šálu nebo svetřík, které můžete po obřadu sundat. V kostelech také platí pravidlo, že klobouk si mohou ženy ponechat, zatímco muži by ho měli sundat.

Jaký zvolit střih?

Svatba je celodenní událost, a proto je důležité, abyste se ve vámi zvolených šatech cítila příjemně. Šaty by vám měly skvěle padnout, zakrýt vaše nedostatky a zvýraznit vaše přednosti. Vyvarujte se však příliš vyzývavých střihů, hlubokých dekoltů a krátkých délek. Pozornost by ten den měla směřovat k nevěstě, a ne na vás. Více informací o tom, jak si vybrat šaty, aby vám skvěle padly najdete v našem starším článku Jak vybrat šaty podle typu postavy.

Kalhoty nebo šaty?

Jste kalhotový typ a šaty nosíte nerada? Vzdávat se jich nemusíte ani na svatbě! Zvolit můžete kostýmek nebo elegantní overal. K dokonalosti vám postačí už jen decentní doplňky v podobě šperků a malého psaníčka.

Neformálně formální dress code

I když se na pozvánce objeví u slova dress code „neformální“, neznamená to, že si můžete obléknout šaty, ve kterých běháte po městě. Za nevhodné se považuje také denim, žabky nebo šortky. Na svatbě byste prostě měla být oblečena lépe než v kterýkoliv běžný den, ať už na pozvánce stojí cokoliv.

Čemu se na svatbě jako host vyvarovat:

1. extravagantnímu líčení a účesu

2. viditelnému spodnímu prádlu, např. výrazná ramínka od podprsenky

3. příliš třpytivým, výrazným a odhalujícím šatům, vysokým rozparkům, hlubokým dekoltům a příliš průhledným materiálům

4. černé a bílé barvě

Co si obléknout na svatbu – inspirace:

šaty Desigual Moscu Crudo
šaty Desigual Wels
šaty Desigual Fraser
šaty Desigual Kency
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *