Jak udržet bílé tenisky bílé

Bílé tenisky se staly nepostradatelnou součástí každého šatníku. Ať už si na sebe vezmete sáčko, šaty nebo klasické jeansy s tričkem, tato bílá pohodlná obuv je tak univerzální, že vypadá skvěle prakticky s čímkoliv. Jedinou nevýhodou tohoto nadčasového trendu je, že již po pár týdnech pravidelného nošení ztrácí na své bělosti a vám nezbývá nic jiného než se pustit do jejich očisty. Jak na to?

Kvalitní bílé tenisky si můžete bez váhání obléknout k elegantnímu kostýmku. Existuje pro to však jedno pravidlo, boty musí vždy zářit čistotou, jinak vám prokáží naprosto opačnou službu a váš celkový vzhled bude působit spíše vesnickým dojmem.

Udržet váš oblíbený pár tenisek dokonale čistý není přitom vůbec tak těžké, jak se na první pohled zdá. Nepotřebujete k tomu drahý prášek, gely, ani speciální čistící služby. Jak se tedy o tenisky starat, aby vypadaly stále jako nové?

1. Začněte s impregnací

Již při nákupu nových tenisek je potřeba myslet na to, zda máte k dispozici vhodnou impregnaci. A nezáleží na tom, zda máte v botníku obuv plátěnou, koženou nebo z koženky. Takové ošetření vás vyjde na pár korun a postará se o to, že tenisky vydrží několik sezon.

2. Tenisky neperte v pračce

I při šetrném cyklu dokáže pračka na teniskách napáchat velkou neplechu. Ta se projeví v podobě drobných prasklin na povrchu a v oblasti podešve. S takovým poškozením už bohužel nic neuděláte. Buď je budete nosit už pouze na procházky se psem, nebo si rovnou pořídíte nový pár.

3. Vlhčené kapesníčky jako rychlá záchrana

Tímto způsobem není vhodné čistit obuv dlouhodobě, ale pokud běžíte na důležitou schůzku a omylem šlápnete do kaluže, bláta nebo vás ohodí auto, vlhčenými kapesníčky očistíte obuv snadno a rychle.

4. Tkaničky perte v ruce

Možná vás láká tkaničky jednoduše hodit do pračky, ale i v tomto případě se automatickému praní raději vyvarujte. Místo toho namočte tkaničky do horké vody s mýdlem a lehce je vyperte v ruce.

5. Zaměřte se na správné schnutí

Tenisky budou po čištění mokré i uvnitř. Abyste jejich sušící proces urychlily, vyplňte je papírovými utěrkami, které přebytečnou vodu nasají. Nedávejte je však na slunce, ale raději někam, kde to větrá.

6. Tenisky zbytečně nevystavujte slunci

Jakmile tenisky odložíte, uložte je mimo dosah slunečních paprsků, ideálně na chladné a tmavé místo. Dostatek UV záření si užijí již během nošení a jeho nadmíra může způsobit vyblednutí nebo nežádoucí zabarvení.

7. Jemné čištění je základ

K čištění vám postačí teplá voda, jemný šampon a kartáček s jemnými štětinami (použít můžete i starý na zuby). Zaměřte se na jemné čištění a vyvarujte se silovému drhnutí. Úměra: čím více budu kartáčkem na obuv tlačit, tím bude čistější, opravdu neplatí.

8. Na silné skvrny zkuste ocet

Pokud vám na silné fleky nepomůže voda se šamponem, vezměte si hadřík, naneste na něho několik kapek octu a přiložte na skvrnu. Do několika vteřin bude pryč.

9. Klíčem k úspěchu je pravidelnost

Pokud nosíte tenisky 2x – 3x týdně, pak byste si měly jednou za čtrnáct dnů vyčlenit chvilku na jejich údržbu. Nechcete totiž, aby se špína a nečistoty vrstvily, což by mohlo vést k tomu, že by se jejich čištění poté stalo docela náročnou aktivitou.

Sdílet

3 thoughts on “JAK VYČISTIT BÍLÉ TENISKY”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *